VD-blogg

VisitSweden VD-blogg med Thomas Brühl


Artiklar i Dagens Media och Dagens Industri, en rättelse

Regeringen har tidigare i år avsatt 60 miljoner kronor till destinationsutveckling, som Tillväxtverket har valt att fördela till fem områden i Sverige med potential att attrahera fler utländska besökare (Vimmerby, Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård och Åre).

Jag blev för några veckor sedan intervjuad med anledning av VisitSwedens minskade anslag från staten för 2013. Tyvärr blev jag felciterad om marknadsföringen av de fem potentialområdena. Eftersom citaten spridits i några andra tidningar vill jag understryka vad jag egentligen sade.

Det är mycket positivt att denna satsning sker. När destinationerna har blivit exportmogna kan vi marknadsföra dem tillsammans med aktörer i besöksnäringen, men först måste destinationsutveckling ske. VisitSwedens minskade anslag kan dessvärre leda till mindre kraft i marknadsföringen av de här destinationerna, men också andra destinationer och upplevelser i Sverige.

Förändringar på VisitSweden pga minskat anslag

VisitSweden fick i regeringens höstproposition ett tilläggsanslag på 30 miljoner kronor istället för som tidigare 50 miljoner kronor, det vill säga ett totalt anslag på 120 miljoner kronor. På grund av detta tvingas tyvärr vi göra förändringar i verksamheten för 2013. Vår affärsplan och strategier ligger fast, men vi kommer att fokusera och spetsa till det vi väljer att ha kvar, det vill säga marknadskommunikation inom privatresandet. Det innebär att vi begränsar aktiviteter mot segmentet företagsmöten och drar ner på relationsmarknadsföringen mot agentledet. Övergången av bearbetningen mot mötesmarknaden ska ske så smidigt som möjligt och vi kommer att planera och genomföra det tillsammans med våra partners inom mötesindustrin.

Bland annat på grund av denna fokusering beräknas antal anställda och konsulter minska med ca 20 personer, från 110. Tyvärr leder det till att vi gör oss av med värden inom Meetings & Incentives som har byggts upp över lång tid, skickliga medarbetare och viktiga affärskontakter.

 

Läs mer i vårt pressmeddelande.

Gemensamt arbete ökar lusten att besöka Sverige

I samband med UDs chefsvecka i Stockholm passade VisitSweden igår, onsdag, på att presentera besöksnäringens utveckling, VisitSweden strategier och kommande arbete. En stor del av tiden användes till diskussion runt kommande gemensamma samarbeten kring Sverigebilden*.

Det var en god uppslutning med ett sextiotal ambassadörer, influgna från städer som till exempel Mumbai i Indien, Astana i Kazakstan och Köpenhamn i Danmark.

Eva Walder, utrikesråd på UD

Fortsatt utveckling av vår gemensamma Sverigebild och fortsatt samarbete mellan UD och VisitSweden framgent är min ambition för att tillsammans fördubbla den internationella turismen till Sverige till år 2020.

Det fördes en värdefull dialog, som kommer att generera framtida gemensamma projekt. Jag är glad över den aktiva dialogen mellan VisitSweden och UD, men låt oss inte stanna där utan låt dialogen och samarbetet leva vidare!

 

* Den gemensamma Sverigebilden är framarbetad av NSU
(Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet) där VisitSweden och UD med flera
sitter med.

Tre av världens 50 bästa restauranger – i Sverige!

Frantzén/Lindeberg, Fäviken Magasinet och Mathias Dahlgren är tre av världens bästa restauranger 2012. Prisutdelningen World’s 50 Best Restaurants skedde på en gala för drygt 500 inbjudna gäster i centrala London på Valborgsmässoafton. Förutom världens ledande journalister samlades kockar med personal för att ta emot priserna.

Frantzén/Lindeberg som var förra årets “one to watch” tog sig in på en imponerande 20:e plats. Fäviken Magasinet blev 34, och Mathias Dahlgren 41. Danska Noma gjorde hat-trick och knep första platsen igen, för tredje året i rad, och Geranium tog plats 49. Alla talar om Skandinavien i matvärlden just nu, och inte bara om restaurangerna. Björn Frantzén, Daniel Lindberg, Magnus Nilsson, Magnus Ek och Mathias Dahlgren arrangerade även en av de mest omtalade luncherna i London med Mikael Jönsson på Hedone. Tillsammans bjöd de på ”vikingasmörgåsbord”, en öppen, enkel och lustfylld matupplevelse med Kalix löjrom, fjällröding och charkuterier.

Läs mer  på http://www.theworlds50best.com/

(Listan World’s 50 best restaurants organiseras av Restaurant Magazine och skapas av en akademi bestående av 800 ledande restauratörer och journalister med expertkunskap på restaurangområdet).

 

Stockholm och SAS vinnare vid Edge Awards

Priserna fortsätter att ramla in! Stockholm har valts som ”Favorite LGBT-Friendly City” av HBT-mediaföretaget EDGE Publications läsekrets. Cirka 70 000 läsare var med och röstade. Den årliga tävlingen har ett antal kategorier inom resor, livsstil och underhållning och i kategorin HBT-vänlig stad var Stockholm nominerat tillsammans med bland andra Berlin, Buenos Aires och New York. Stockholm har arbetat aktivt för att positionera sig som en HBT-vänlig destination sedan 2005, då Stockholm Gay & Lesbian Network grundades. I nätverket samarbetar bland andra VisitSwedens USA-kontor och Stockholm Visitors Board. Även SAS vann en Edge Award som ”Favorite Airline”. Mer om alla EDGE Awards 2011-vinnarna läser du här.

 

Sverige har vunnit kinesiskt destinationspris

Det är med stor glädje jag kan berätta att Sverige har vunnit första pris i kategorin ”Best Outdoor Destination” i National Geographic Chinas “Golden List Award of China Tourism”. Det är en tävling som har väckt stor uppmärksamhet i
resebranschen i Kina och som anses som den mest inflytelserika och välrenommerade tävlingen på kartan.

Prisceremonin kommer att hållas nu på söndag, den 13 maj och sänds live på kinesisk tv. National Geographic China är ett av de största och mest populära resemagasinen i Kina, med en upplaga på över 700 000 per utgåva. Magasinet har arrangerat tävlingen sedan 2008.  Priserna röstas fram och väljs av läsare, onlineanvändare och en jury bestående av inbjudna professionella domare som representerar en bredd av professionella bakgrunder och expertis inom turistnäringen.

Twitterkontot @sweden nominerat till Guldägget och Stora PR-priset

VisitSweden och Svenska Institutets projekt Curators of Sweden, som jag har nämnt tidigare här i bloggen, har tillsammans med byrån Volontaire blivit nominerade till två Guldägg i årets tävling, i kategorierna Digitalt och PR! Totalt har 1060 bidrag lämnats in och 101 har nominerats. Prisceremonin är den 17 april. Läs mer om nomineringen här.

Curators of Sweden också nominerats till Stora PR-priset, som arrangeras av Svenska PR-företagen i samarbete med Newsdesk.

 

Om 2011 och framtiden

Besöksnäringen har haft en obruten tillväxt i åtta år och är nu en av Sveriges basnäringar. Besöksstatistisken för 2011 visade på en ökning, om än svag, och det innebär att 2011 är det bästa året hittills för svensk besöksnäring räknat i övernattningar. Besökare från Norge, Tyskland, Kina och USA har ökat mest, medan besökare från Danmark är betydligt färre.

I dagarna blev vår årsredovisning för 2011 klar. Läs mer om tillväxten, de projekt som har utmärkt sig under året, samt vad VisitSweden fokuserar framåt på för att tillsammans med resten av Sveriges besöksnäring nå de högt ställda målen i den ”Nationella strategin för svensk besöksnäring 2020” här.

Den Nationella strategin för svensk besöksnäring hittar du här.

 

Plusresultat för övernattningar från utlandet 2011: Ännu ett rekordår för utländsk turism i Sverige

Det känns fantastiskt roligt att se att tillväxtkurvan för utländsk turism i Sverige fortfarande är obruten, trots ett tufft år för ekonomin på många viktiga marknader. Resandet från utlandet under 2011 ökade sammanlagt med 1 procent, där en höst med fler övernattningar på svenska boendeanläggningar än hösten före vägde upp en något svagare turistsommar.

De två största utlandsmarknaderna, Norge och Tyskland, visade båda en positiv tillväxt, medan den tredje största marknaden, Danmark, däremot minskade och är tillbaka på mellan 2007 och 2008 års nivå. Vidare ser det ljust ut vad gäller flera av våra långväga marknader. Från exempelvis USA och Kina ökade resandet med 4 respektive 32 procent, och från Kina konstateras därmed den högsta noteringen någonsin. Dessa två är extra intressanta marknader, eftersom det finns en potential för större volymer.

För vidare information, se vår hemsida.

 

Ledarforum Kolmården

I början av veckan deltog jag tillsammans med ett par av mina kollegor vid Besöksnäringens Ledarforum på Kolmården. Den nationella strategin för svensk besöksnäring, som vi i samverkan med många av näringens tunga aktörer tagit fram under det gångna året, låg i fokus. Vi samlades kring strategins nyckelfrågor, framförallt destinationsutveckling, och byggde vidare på vägen mot Vision 2020 – en fördubblad besöksnäring och fler exportmogna destinationer.

Bland de föreläsande var vår näringsminister, Annie Lööf (se bilden nedan). Hon talade om det faktum att besöksnäringen har stor potential och är en av Sveriges nya basnäringar, men att det krävs fler exportmogna destinationer och företag. Regeringen fattade därför i förra veckan beslut om en insats på 60 miljoner kronor till hållbara turistdestinationer och för små och medelstora turist- och upplevelseföretag.